Το Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2022, κατά την διάρκεια περιπολίας του σκάφους της Sea Shepherd Global, MV Emanuel Bronner της Monachus Defense Campaign που ενεργεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) για την προστασία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, εντόπισε με το ραντάρ του δύο πλεούμενα να κινούνται εντός του Θαλάσσιου Πάρκου και των ελληνικών χωρικών υδάτων σε περίπου 4.5 ΝΜ από το ΒΑ άκρο της νήσου Σκάντζουρα.

 

Σε επικοινωνία με το Λιμεναρχείο Αλοννήσου το MV Emanuel Bronner, με το εθελοντικό του πλήρωμα, προσέγγισε τα πλεούμενα για να γίνει αναγνώριση και διευκρίνηση της δραστηριότητας τους.

 

Αναγνωρίστηκαν οι δύο Μηχανότρατες που αλίευαν σε απαγορευμένο χώρο με βάση τους κανόνες του Θαλάσσιου Πάρκου και της Κ.Υ.Α. του 1997.

 

Το πλήρωμα συνέλεξε τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίσθηκαν στις Λιμενικές Αρχές για τις περαιτέρω διαδικασίες.

 

Για την άμεση επιχειρησιακή ενεργοποίηση της Monachus Defense Campaign και του MV Emanuel Bronner στην Ελλάδα, καθοριστική ήταν η συμβολή του Καπετάνιου Peter Hammarstedt, Διευθυντή Επιχειρήσεων της Sea Shepherd Global, καθώς και η συνεισφορά του ως επιχειρησιακού συμβούλου στις επιτυχίες της εκστρατείας Monachus Defense Campaign.