Κρίση στη Μεσόγειο: Οι Θερμοκρασίες Ρεκόρ και οι Μαζικοί Αφανισμοί Απειλούν τη Θαλάσσια Ζωή
Η Μεσόγειος θάλασσα, η οποία είναι ήδη το πιο υπεραλιευμένο σώμα νερού στον κόσμο, βιώνει μια επιδεινούμενη κρίση. Αυτό το καλοκαίρι, η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, οδηγώντας σε σε καταστροφικούς αφανισμούς ψαριών στην Ιταλία και την Ελλάδα. Καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται, αυτές οι αυξανόμενες θερμοκρασίες επιδεινώνουν τις υπάρχουσες απειλές για τη θαλάσσια ζωή και οδηγούν σε καταστροφικές συνέπειες για το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής. Οι Sea Shepherd βρίσκονται εδώ και καιρό στην πρώτη γραμμή, καταπολεμώντας την παράνομη αλιεία για την προστασία των ευάλωτων ειδών. Αλλά τώρα, με την πρόσθετη πίεση των καταστροφών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, η κατάσταση είναι πιο επείγουσα από ποτέ.
Θερμοκρασίες Ρεκόρ
Πρόσφατες αναφορές αποκάλυψαν ότι οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της Μεσογείου έχουν φτάσει σε ανησυχητικά νέα υψηλά επίπεδα. Στα μέσα Αυγούστου του 2024, τα νερά στα ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών αυξήθηκαν στη θερμοκρασία-ρεκόρ 31,96°C, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Επιπλέον, η μέση ημερήσια θερμοκρασία σε όλη τη Μεσόγειο ανέβηκε στους 28,9°C, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2023 των 28,71°C. Η Μεσόγειος θερμαίνεται με ρυθμό ταχύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, οδηγώντας σε πιο συχνούς και έντονους θαλάσσιους καύσωνες. Αυτοί οι καύσωνες διαταράσσουν την ευαίσθητη ισορροπία της θαλάσσιας ζωής, επηρεάζοντας τα πάντα, από τα πρότυπα μετανάστευσης των ψαριών έως τον πολλαπλασιασμό των χωροκατακτητικών ειδών όπως το Λεοντόψαρο και ορισμένοι τύποι αχινών.
Τραγικές Συνέπειες της Αύξησης της Θερμοκρασίας
– Ψάρια που Ασφυκτιούν στην Τοσκάνη –
Στα τέλη Ιουλίου, η λιμνοθάλασσα του Ορμπετέλο στην Τοσκάνη βίωσε ένα θανατηφόρο καύσωνα, με τις θερμοκρασίες του νερού να ανεβαίνουν στους πρωτοφανείς 35 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η δραματική αύξηση οδήγησε σε ταχεία μείωση των επιπέδων οξυγόνου, προκαλώντας τον πνιγμό σχεδόν 200 τόνων ψαριών, τα οποία πεθάνουν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Παρά τις ξέφρενες προσπάθειες των τοπικών αρχών να διοχετεύσουν πιο δροσερό νερό στη λιμνοθάλασσα, η καταστροφή δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί. Ο πρόεδρος της Τοσκάνης ζήτησε από τότε να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά παραμένει ασαφές ποιες ενέργειες μπορούν να ληφθούν για την προστασία των ψαριών από περαιτέρω αιχμές θερμοκρασίας.
– Αφανισμός Ψαριών στο Βόλο, Ελλάδα –
Ομοίως, το ελληνικό λιμάνι του Βόλου βίωση μία καταστροφική απώλεια ψαριών την περασμένη εβδομάδα, οδηγούμενη από ακραίες καιρικές συνθήκες και την κλιματική αλλαγή. Μετά από σοβαρές πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας πέρυσι, η λίμνη Κάρλα επεκτάθηκε δραματικά, και αργότερα υποχώρησε με υπερβολικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του φετινού καύσωνα και της ξηρασίας. Αυτό ανάγκασε τα ψάρια του γλυκού νερού να καταλήξουν στο λιμάνι του Βόλου, όπου δεν μπορούσαν να επιβιώσουν από την ξαφνική αλλαγή στην αλατότητα. Εκατοντάδες χιλιάδες σαπισμένα ψάρια σκέπασαν το λιμάνι και τις γύρω ακτές, οδηγώντας σε απότομη πτώση του τοπικού τουρισμού και προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον ευρύτερο αντίκτυπο στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής. Οι επιχειρήσεις καθαρισμού έχουν αφαιρέσει πάνω από 270 τόνους ψαριών μέχρι στιγμής και ο υπουργός κλίματος της Ελλάδας έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η Επείγουσα Ανάγκη για Δράση
Η Βάλια Στεφανουδάκη, Επικεφαλής των Sea Shepherd Greece, υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για άμεση δράση για την προστασία της θαλάσσιας άγριας ζωής στη Μεσόγειο. «Κανείς δεν νοιάζεται για τα ψάρια», λέει, τονίζοντας την ευρύτερη αδιαφορία για τα δεινά των θαλάσσιων ειδών εν μέσω της κλιμακούμενης κλιματικής κρίσης. «Έχοντας υπόψιν ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα απειλείται ήδη από την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τα ψάρια και την υπόλοιπη θαλάσσια ζωή από όλες τις απειλές, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης αλιείας».
Νωρίτερα φέτος, οι Sea Shepherd Global, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας, ανανέωσε τη δέσμευσή της για περιπολία στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, ένα κρίσιμο καταφύγιο για απειλούμενα θαλάσσια είδη. Καθώς η Μεσόγειος αντιμετωπίζει συνεχώς αυξανόμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις, οι εκστρατείες μας για την παύση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ.
Το μέλλον της θαλάσσιας ζωής της Μεσογείου εξαρτάται από τις συλλογικές μας προσπάθειες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την προστασία αυτών των ευάλωτων οικοσυστημάτων. Από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έως την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών για την παράνομη αλιεία, κάθε δράση μετράει. Καθώς η Μεσόγειος συνεχίζει να θερμαίνεται, η ανάγκη να προστατευθεί η πλούσια βιοποικιλότητα της γίνεται όχι μόνο περιφερειακή, αλλά και παγκόσμια επιτακτική ανάγκη.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αγωνιζόμαστε για την προστασία της Μεσογείου, ρίξτε μια ματιά στις συνεχιζόμενες εκστρατείες μας στην Ελλάδα και την Ιταλία (Επιχείρηση Monachus και Επιχείρηση Siso) και διαβάστε το πρόσφατο άρθρο μας σχετικά με τις 5 Κορυφαίες Απειλές για τη Μεσόγειο Θάλασσα και Το Πώς Μπορούμε να τις Καταπολεμήσουμε. Κάθε βήμα που κάνουμε μαζί είναι ένα βήμα πιο κοντά στη διατήρηση ενός από τα πιο ζωτικά θαλάσσια οικοσυστήματα του κόσμου.