Είναι διπλή χαρά που σήμερα, την #παγκόσμια_ημέρα_ωκεανών, παρουσιάζουμε την καμπάνια Monachus Defense Campaign στην Ελλάδα και την Ιταλία, σε συνεργασία με τους Sea Shepherd Italia.

 

Η εκστρατεία στην Ελλάδα έχει ως στόχο να βοηθήσει τις τοπικές αρχές (θεσμικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις ) στην προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και χρόνια για την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus, στη μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Μεσογείου, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου στις Βόρειες Σποράδες.

 

Η Μεσογειακή φώκια, η οποία μέχρι πρόσφατα αποτελούσε κρίσιμα απειλούμενο είδος, έχει πλέον χαρακτηριστεί ως απειλούμενο είδος και σχεδόν ο μισός εναπομείνας πληθυσμός της βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα. Το νησί Πιπέρι, στο Εθνικό Πάρκο Αλοννήσου, αποτελεί τον πυρήνα του Θαλάσσιου Πάρκου, και μία από τις ελάχιστές ”No take” zones στην Ελλάδα, όπου απαγορεύεται η διέλευση αλλά και η προσέγγιση σε ακτίνα τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές του.

 

Οι Sea Shepherd Global θα παρακολουθούν την περιοχή για όλες τις απειλές που υπάρχουν, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παράνομη αλιεία (κυρίως με ψαροντούφεκο), την πλεύση σκαφών σε απαγορευμένα σημεία της περιοχής (με δραστηριότητες που προκαλούν διαταραχή των οικοσυστημάτων) και την υποβάθμιση του θαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία. Για αυτό τον σκοπό, θα συνεργαστούν με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σποράδων, τις Λιμενικές αρχές και άλλους τοπικούς παράγοντες και οργανώσεις.

 

Το σκάφος Emanuel Bronner που θα περιπολεί, δωρήθηκε στους Sea Shepherd Global από την Dr. Bronner το 2017, και έχει χρησιμοποιηθεί από τους Sea Shepherd Γερμανίας σε εκστρατείες στη Βαλτική Θάλασσα. Η πιο επιτυχημένη του χρονιά ήταν το 2021, όταν πάνω από 400 θαλάσσια ζώα απελευθερώθηκαν από παράνομο αλιευτικό εξοπλισμό.

 

Η εκστρατεία Monachus Defense Campaign στην Αλόννησο χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από την Dr.Bronner και δωρεές ιδιωτών.

 

Οι Sea Shepherd χρηματοδοτούνται από δωρεές ιδιωτικών φορέων, των οποίων η υποστήριξη κρατά τα πλοία τους σε συνεχή δράση στην θάλασσα.