Στο συνέδριο Our Ocean 2024, οι Sea Shepherd Global υπογράψαμε την ανανέωση της συνεργασίας μας με τον Ελληνικό Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τις περιπολίες στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, ενώ η Ελλάδα ανακοίνωσε νέους πρωτοποριακούς νόμους που θα απαγορεύουν την αλιεία με μηχανοτράτα βυθού σε προστατευόμενες περιοχές.

 

Ο Alex Cornelissen, Διευθύνων Σύμβουλος των Sea Shepherd Global, η Βάλια Στεφανουδάκη, Υπεύθυνη των Sea Shepherd Greece, και η Μαρία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ. Ο Alex Cornelissen μιλάει στο συνέδριο Our Ocean στην Αθήνα. Ο Alex Cornelissen, Διευθύνων Σύμβουλος των Sea Shepherd Global, υπογράφει την ανανέωση της συνεργασίας με τη Μαρία Παπαδοπούλου, Πρόεδρο του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Οι Sea Shepherd Global ανακοινώνουμε με ενθουσιασμό την ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας μας με τον Ελληνικό Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για τη συνέχιση των περιπολιών μας στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, για να μιλήσει για τις εκστρατείες άμεσης δράσης μας για την προστασία της θαλάσσιας άγριας ζωής στο συνέδριο Our Ocean 2024, ο Alex Cornelissen, Διευθύνων Σύμβουλος των Sea Shepherd Global, συνυπέγραψε την ανανέωση με την Πρόεδρο του ΟΦΥΠΕΚΑ Μαρία Παπαδοπούλου, επιβεβαιώνοντας δύο ακόμη χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας.

 

Η ανανέωση αυτή συμπίπτει με μια σημαντική πρόοδο στην προστασία της θάλασσας στην Ελλάδα, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο συνέδριο στην Αθήνα ότι η Ελλάδα θα απαγορεύσει την αλιεία με μηχανοτράτα βυθού στα εθνικά πάρκα της μέχρι το 2026 και θα επεκτείνει την απαγόρευση αυτή σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές μέχρι το 2030. “Δημιουργήσαμε δύο επιπλέον θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μας κατά 80% και καλύπτοντας το ένα τρίτο των θαλάσσιων χωρικών μας υδάτων”.

 

Τα προτεινόμενα θαλάσσια εθνικά πάρκα θα παρέχουν πρόσθετη προστασία για τα θαλάσσια θηλαστικά, όπως οι φάλαινες φυσητήρας, τα ζωνοδέλφινα και η ευάλωτη μεσογειακή φώκια, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας των Sea Shepherd “Monachus Defense Campaign” στην Ελλάδα.

 

“Η απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές είναι ένα σημαντικό και προφανές βήμα προς την πραγματική έννοια μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής. Οι Sea Shepherd πιστεύουμε ότι αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη ζωή στον ωκεανό, τότε το 30% που προστατεύεται πρέπει να είναι πλήρως προστατευμένο- αυτό σημαίνει “ζώνες απαγόρευσης της αλιείας”.”
Alex Cornelissen, Διευθύνων Σύμβουλος των Sea Shepherd Global
Από το 2022, οι Sea Shepherd Greece συνεργάζονται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αλοννήσου, το Λιμενικό Σώμα και άλλες τοπικές οργανώσεις, σε συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της ανανεωμένης συνεργασίας, το σκάφος μας M/Y Emanuel Bronner θα συνεχίσει να περιπολεί στο θαλάσσιο πάρκο, εστιάζοντας στην παρακολούθηση και την πρόληψη των παράνομων αλιευτικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα κατά τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες.

 

“Είμαστε ευτυχείς που συνεχίζουμε το σημαντικό έργο μας στον μεγαλύτερο θαλάσσιο προστατευόμενο χώρο της Μεσογείου. Η προστασία του θαλάσσιου πάρκου της Αλοννήσου είναι στοιχειώδης για τη διατήρηση της Μεσογειακής Φώκιας, καθώς και όλων των άλλων πλασμάτων στο θαλάσσιο καταφύγιο” – Βάλια Στεφανουδάκη, Διευθύντρια των Sea Shepherd Greece.

 

Η συνεργασία αυτή υπογραμμίζει τη συνεχή δέσμευση των Sea Shepherd για τη θαλάσσια προστασία στην Ελλάδα, που υποστηρίζεται αποκλειστικά από ιδιωτική χρηματοδότηση, και αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα των συνεργατικών προσπαθειών μεταξύ οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος και κυβερνητικών φορέων για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

 

Μάθετε περισσότερα για την εκστρατεία Monachus Defense Campaign