Το Μέλλον της Ανταρκτικής Σε Κίνδυνο
Το μέλλον των ωκεανών μας κρέμεται από μια κλωστή, καθώς τα μέλη της Επιτροπής για τη Διατήρηση της Θαλάσσιας Χλωρίδας και Πανίδας της Ανταρκτικής (CCAMLR) ετοιμάζονται να συναντηθούν στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, αργότερα μέσα στο μήνα για ένα συμπόσιο εναρμόνισης για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου που εμποδίζει την ανακύρηξη της προτεινόμενης Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) της Ανταρκτικής Χερσονήσου. Αυτή η ειδική συνάντηση έχει προγραμματιστεί μόλις πριν από την 43η επίσημη συνάντηση της CCAMLR του Οκτωβρίου στο Χόμπαρτ της Αυστραλίας. Θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για την προσπέλαση των αντιρρήσεων που εμποδίζουν τη δημιουργία αυτής της ΘΠΠ. Παρακάτω εξηγούμε γιατί αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποφασιστική στιγμή για το μέλλον της Ανταρκτικής Χερσονήσου και, ως εκ τούτου, του πλανήτη μας.
Γιατί οι ΘΠΠ Είναι Τόσο Σημαντικές στην Ανταρκτική;
Η Ανταρκτική είναι ένα από τα πιο παρθένα και πολύτιμα οικοσυστήματα στη Γη, φιλοξενεί 10.000 είδη και παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος της γης (Διαβάστε περισσότερα).
Οι ΘΠΠ μπορούν να προστατεύσουν ένα ευρύ φάσμα οικοτόπων και ειδών, ιδίως εκείνων που κινδυνεύουν λόγω περιβαλλοντικών αλλαγών, μέσω της μείωσης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως η αλιεία και ο τουρισμός. Η Ανταρκτική χρησιμεύει ως το πιο σημαντικό φυσικό εργαστήριο στον κόσμο, προσφέροντας ανεκτίμητες γνώσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη θαλάσσια βιολογία και τη δυναμική των οικοσυστημάτων. Οι ΘΠΠ παρέχουν άθικτες περιοχές στους επιστήμονες για να μελετήσουν αυτές τις διαδικασίες, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε και να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι ΘΠΠ ενισχύουν επίσης την ανθεκτικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, επιτρέποντάς τους να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Η ανθεκτικότητα αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση της δέσμευσης του άνθρακα.
Σε συγκέντρωση το 1982, ως μέρος του Συστήματος της Συνθήκης της Ανταρκτικής για την προστασία της Ανταρκτικής Θάλασσας και τη διαχείριση των πόρων της, τα 27 κράτη μέλη της CCAMLR αποφάσισαν ποιες περιοχές μπορούν να αλιευθούν εμπορικά στην Ανταρκτική, καθώς και ποσοστώσεις αλιευμάτων για κάθε είδος, όπως τα οδοντωτά ψάρια και το κριλ. Φέρουν επίσης την ευθύνη για τη δημιουργία ζωνών απαγόρευσης αλιευμάτων και Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών.
Η Επιτροπή έχει ήδη δημιουργήσει δύο ΘΠΠ στην Ανταρκτική, τη ΘΠΠ των Νότιων Ορκάδων (36.000 τετραγωνικά μίλια) το 2009 και της Θάλασσα του Ρος (430.000 τετραγωνικά μίλια) το 2016, τη μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στον κόσμο. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα δίκτυο ΘΠΠ είναι απαραίτητο στο Νότιο Ωκεανό, όχι μόνο για την πλήρη προστασία των κατοίκων της περιοχής, όπως το κριλ, οι φάλαινες, οι φώκιες και οι πιγκουίνοι, αλλά και για να εκπληρωθεί η δέσμευση της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα του 2022, να μετατραπεί δηλαδή το 30% των ωκεανών της γης σε προστατευόμενες περιοχές μέχρι το 2030.
Η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή της Ανταρκτικής Χερσονήσου, επίσημα γνωστή ως ΘΠΠ Τομέα 1 (D1MPA), περιλαμβάνει 670.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Δυτικής Ανταρκτικής Χερσονήσου και του Νησιωτικού Τόξου της Νότιας Θάλασσας της Σκωτίας. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Επιστημονική Επιτροπή της CCAMLR το 2017, από τα κράτη μέλη Αργεντινή και Χιλή, για την προστασία των κρίσιμων οικοτόπων και ειδών στην περιοχή, ιδίως ως απάντηση στις αυξανόμενες πιέσεις από την κλιματική αλλαγή, την αλιεία κριλ και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Ενώ η D1MPA έχει ισχυρή υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, όλες οι αποφάσεις της CCAMLR πρέπει να λαμβάνονται με συναίνεση. Ωστόσο, τα κράτη μέλη Ρωσία και Κίνα έχουν ασκήσει βέτο στην πρόταση κάθε χρόνο, λόγω των ανησυχιών τους σχετικά με τους περιορισμούς των εμπορικών αλιευτικών δικαιωμάτων, ιδίως για το κριλ, υποστηρίζοντας ανεπαρκή επιστημονικά στοιχεία για να δικαιολογήσουν τις προτεινόμενες ΘΠΠ.
Το επερχόμενο Συμπόσιο Εναρμόνισης από τη 16η-24η Ιουλίου, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να βρουν τα μέλη κοινό έδαφος πριν από την 43η ετήσια συνάντηση CCAMLR στο Χόμπαρτ της Αυστραλίας τον Οκτώβριο.
Η Αναγκαιότητα της ΘΠΠ Ανταρκτικής Χερσονήσου
Η Ανταρκτική Χερσόνησος, ιδιαίτερα η προτεινόμενη ΘΠΠ Τομέα 1, είναι μια κρίσιμη περιοχή που απαιτεί προστασία λόγω της μοναδικής οικολογικής και περιβαλλοντικής σημασίας της:
Επίκεντρο Βιοποικιλότητας: Η Ανταρκτική Χερσόνησος και το Νησιωτικό Τόξο της Νότιας Θάλασσας της Σκωτίας φιλοξενούν βασικά είδη όπως κριλ, ψάρια, θαλασσοπούλια, φάλαινες και φώκιες. Η προτεινόμενη ΘΠΠ καλύπτει 250.000 τετραγωνικά μίλια (670.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) αυτών των εξαιρετικά ευάλωτων οικοσυστημάτων.
Οικότοπος Κριλ: Το κριλ είναι ένα βασικό είδος του τροφικού ιστού της Ανταρκτικής, που χρησιμεύει ως κύρια πηγή τροφής για πολλά θαλάσσια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πιγκουίνων, της φώκιας και των φαλαινών. Το κριλ καταναλώνει επίσης επιφανειακό φυτοπλαγκτόν και φύκη, απομονώνοντας τον άνθρακα στα βάθη των ωκεανών, δημιουργώντας έτσι μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές άνθρακα του πλανήτη και αφαιρώντας 23 εκ. μετρικούς τόνους άνθρακα ετησίως. Η προτεινόμενη ΘΠΠ αποσκοπεί στην προστασία αυτών των κρίσιμων οικοτόπων κριλ, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα ολόκληρου του οικοσυστήματος. Διαβάστε περισσότερα για τους λόγους που το κριλ είναι τόσο σημαντικό
Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής: Η Ανταρκτική Χερσόνησος βιώνει ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας, κάτι που οδηγεί σε συρρίκνωση των πάγων και αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν αρνητικά τους πληθυσμούς κριλ που ζουν στο κάτω μέρος των παγοκρηπίδων, αλλά επηρεάζουν επίσης τα ποσοστά γεννήσεων και την επιβίωση στις αποικίες πιγκουίνων.
Γιατί η Ανταρκτική δεν Μπορεί να Περιμένει άλλο ένα Χρόνο για Προστασία
Στις 18 Μαρτίου 2022, οι επιστήμονες στον ερευνητικό σταθμό Concordia στην Ανατολική Ανταρκτική κατέγραψαν αύξηση της θερμοκρασίας κατά 38,5C βαθμούς πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο, το μεγαλύτερο άλμα που έχει καταγραφεί ποτέ σε μετεωρολογικό κέντρο (Διαβάστε περισσότερα). Η Ανταρκτική, που κάποτε θεωρούνταν πολύ κρύα για να επηρεαστεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη, τώρα βιώνει ταχεία τήξη πάγου, απώλεια θαλάσσιου πάγου και οικολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για τους πληθυσμούς κριλ και τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους. Σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και την όξυνση, η συνέχιση της εμπορικής εκμετάλλευσης της θαλάσσιας άγριας ζωής θα μπορούσε να είναι καταστροφική για ολόκληρο το οικοσύστημα της Ανταρκτικής, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής της Ανταρκτικής Χερσονήσου (ΘΠΠ).
Οι πληθυσμοί πιγκουίνων υποφέρουν ήδη λόγω της κλιματικής αλλαγής, παρόλα αυτά οι βιομηχανικές τράτες κριλ αλιεύουν στα ίδια ύδατα όπου τρέφονται οι πιγκουίνοι. Μια μελέτη του 2018 που συνέγραψε ο επικεφαλής επιστήμονας για την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην CCAMLR, προειδοποίησε ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει το μέγεθος των κριλ έως και 40% σε ορισμένες περιοχές της Θάλασσας της Σκωτίας της Ανταρκτικής, με αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού πιγκουίνων κατά 30%.
Παρόλο που η CCAMLR έθεσε «προληπτικά όρια αλιευμάτων» στη δεκαετία του 1990s για την πρόληψη της υπεραλίευσης κριλ, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι αυτές οι ποσοστώσεις είναι ξεπερασμένες (η τελευταία έρευνα ήταν το 2006) και δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις τεχνολογικές εξελίξεις του στόλου αλιείας κριλ.
Καθώς η ζήτηση για συμπληρώματα Ωμέγα-3 με βάση το κριλ και άλευρα κριλ για σολομό εκτροφής έχει εκτιναχθεί κατά την τελευταία δεκαετία, σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, οι εμπορικές τράτες κριλ έχουν αναπτύξει πιο «αποτελεσματικές» μεθόδους αλιείας, ουσιαστικά υποβρύχια κενά που απορροφούν τεράστιες ποσότητες κριλ.
Οι συναντήσεις μας με το στόλο τους κοντά στα νησιά των Νοτίων Ορκάδων τον Μάρτιο του 2023, αποκάλυψαν αυτές τις τεράστιες υπερμηχανότρατες να σέρνουν τα τεράστια δίχτυα τους ακριβώς στη μέση ενός τεράστιου κοπαδιού με πάνω από 100 πτεροφάλαινες, κλέβοντας κυριολεκτικά το κριλ από το στόμα τους (διαβάστε τη συγκλονιστική έκθεση εδώ).
Το 2021, επιστήμονες από το Στάνφορντ είχαν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλέον αρκετό κριλ στον Νότιο Ωκεανό για να υποστηρίξει την ανάκαμψη των πληθυσμών φαλαινών σε αριθμούς πριν από τη φαλαινοθηρία, ακόμη και αν δεν αλιεύεται κριλ. Οι μεγάπτερες φάλαινες και τα μικρά τους εξαρτώνται από το κριλ της Ανταρκτικής μετά την εξαντλητική μετανάστευσή τους από και προς τις ακτές της Αυστραλίας. Ωστόσο, το ποσοστό εξόρυξης κριλ της αλιευτικής βιομηχανίας ισούται με την καθημερινή διατροφή περίπου 150 φαλαινών.
Με τα αλιευτικά σκάφη και τη θαλάσσια άγρια ζωή συγκεντρωμένα στα ίδια νερά της Ανταρκτικής της προτεινόμενης ΘΠΠ, ο θάνατος λόγω παρεμπίπτουσας αλίευσης και άδηλων διχτυών είναι αναπόφευκτος. Από το 2022, τουλάχιστον τέσσερις μεγάπτερες φάλαινες έχουν σκοτωθεί μετά από απρόσεκτη αιχμαλωσία σε δίχτυα αλιείας κριλ. Τον περασμένο μήνα, διασώστες απελευθέρωσαν μια φάλαινα μήκους 18 μέτρων στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας, η οποία είχε εμπλακεί σε πάνω από 800 κιλά σχοινιών και σημαδούρων ψαρέματος που έφτασαν από την Ανταρκτική. (Διαβάστε το άρθρο)
Είναι Ώρα η CCAMLR να Αναλάβει Δράση
Τον περασμένο Οκτώβριο, η 42η συνέλευση CCAMLR ψήφισε κατά της αύξησης των ποσοστώσεων κριλ της Ανταρκτικής για το τρέχον έτος (Διαβάστε περισσότερα). Ενώ αυτό είναι μια τεράστια νίκη, πιστεύουμε ότι απαιτείται μια μηδενική ποσόστωση αλιευμάτων για να εξασφαλιστεί η συνεχής προστασία της Ανταρκτικής.
Καθώς συναντιούνται ξανά τον Ιούλιο για το Συμπόσιο Εναρμόνισης, εμπιστευόμαστε ότι οι εκπρόσωποι θα ακούσουν τους επιστήμονες, τους οικολόγους και τους ενδιαφερόμενους πολίτες του κόσμου που ζητούν περισσότερες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. Η ΘΠΠ της Ανταρκτικής Χερσονήσου, κρίσιμη για τη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, θα προσφέρει ένα καταφύγιο για διάφορα είδη, τα οποία θα προστατεύσει από την υπερεκμετάλλευση και θα συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κλίματος.
Πως Μπορείτε να Βοηθήσετε
1. Πάρτε Μέρος στην Εκστρατεία μας για το Εμπόριο Κριλ: Πάρτε μέρος στην πρωτοβουλία μας για να αποκαλύψετε και να καταπολεμήσετε τις εταιρείες πίσω από την εκμετάλλευση κριλ. Υποβάλλοντας φωτογραφίες προϊόντων με βάση το κριλ από τα τοπικά σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία σας στην κεντρική βάση δεδομένων μας, παρέχετε ανεκτίμητα δεδομένα που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό εταιρικών στόχων για την εκστρατεία μας.
2. Διαδώστε Το: Καθώς η CCAMLR ετοιμάζεται να συναντηθεί, η φωνή σας είναι ζωτικής σημασίας στην παρότρυνση για τη δημιουργία της Ανταρκτικής Χερσονήσου ΘΠΠ. Μοιραστείτε αυτό το μήνυμα με τους φίλους και την οικογένειά σας για να επισημάνετε τις καταστροφικές επιπτώσεις της αλιείας κριλ στο οικοσύστημα της Ανταρκτικής και την επείγουσα ανάγκη για προστασία. Η δημόσια πίεση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην επιρροή σε πολιτικές αποφάσεις – μαζί, μπορούμε να πιέσουμε για ισχυρότερα μέτρα προστασίας.
3. Μειώστε τη Ζήτηση: Αποφεύγοντας τα συμπληρώματα με βάση το κριλ, τις ζωοτροφές υδατοκαλλιέργειας, τις τροφές για κατοικίδια ζώα και τα καλλυντικά, δεν προστατεύετε μόνο την κύρια πηγή τροφής για τις φάλαινες, τους πιγκουίνους και τις φώκιες στην Ανταρκτική, αλλά συμβάλλετε επίσης στην άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής, διατηρώντας μία από τους μεγαλύτερες δεξαμενές άνθρακα του πλανήτη.